Församlingen
Centrumkyrkans församling är öppen för den som söker gemenskap, kristen tro och kristet liv. Vi vill vara en inkluderande församling och hos oss är alla välkomna oavsett sexuell läggning. Sedan maj 2022 ges möjlighet för både olik- och samkönade par att vigas i vår församling.
Församlingen räknar som sin begynnelse med bildandet av Första Baptistförsamlingen i Norrköping 1854. Medlemmar ur denna församling bildade i mars 1911 Norrköpings Andra Baptistförsamlingen. Norrköpings Baptistförsamling bildades när dessa båda församlingar gick samman 1974.
Metodismen kom till Norrköping på 1870-talet och då bildades Betel Metodist Episkopalförsamling. Medlemmar ur denna församling bildade senare Salems Metodist Episkopalförsamling. 1970 slogs de både metodistförsamlingarna samman till Metodistförsamlingen i Norrköping och senare med Metodistförsamlingen i Finspång/Lotorp.
Vid årsmötet den 11 februari 2012 beslutade församlingarna att gå samman i en ny församling. Olika namnförslag på församling och kyrka har diskuterat och vid omröstning vann förslaget Centrumkyrkans församling i Norrköping.
Församlingen är en del av Equmeniakyrkan och har anslutit sig till innehållet i Gemensam grund för Equmeniakyrkan, vilket innebär att församlingen tar ansvar för kyrkokonferensens beslut efter sina förutsättningar och möjligheter och att församlingen och dess verksamhet är öppen för alla som vill delta.
Samfundet Equmeniakyrkan bildades genom sammanslagning av Metodistkyrkan, Baptistsamfundet och Missionskyrkan vid den gemensamma årskonferensen i Stockholm 2011.
Altartavlan
Seger över död Stranden breder ut sig. Strandgräsets dunkla färg ger en så fin bild av årstidernas växlingar och lockar fram minnen som kanske länge varit gömda. Osökt kommer de kända orden i psaltarpsalmen: ”Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar: han för mig till vatten, där jag finner ro”. Liksom herden kan störas av vilddjuret så bryts pastoralen av dödens närvaro i form av graven. Men stenen är bortvältrad och ur gravens mörker reser sig ett kors, ett triumfkors. Lammet som slaktades visade sig vara Guds vishet. Gud visar sin storhet genom att vända nederlaget i seger. I uppståndelse.I korset finns segergesten där armarna sträcker sig uppåt. Vi utbrister med psalmisten: ”Så skall jag lova dig, så länge jag lever: i ditt namn ska jag upplyfta mina händer”.
För den kristna församlingen, symboliserad av skeppet, blir korset för den enskilda människan en bro, en övergång från död till liv, till räddning.Över alltsammans breder evigheten ut sig där glaset symboliserar det osynliga, det oändliga, det bestående.
Liksom skaparen ger sin bestämmelse åt varje detalj har konstnären bearbetat varje yta i syfte att materialet i sig självt ska kunna tala. Vi förnimmer det i träets ådring, seglets spänning och den svaga mönstringen hos glaset.
Den bortvältrade stenen, graven och klippan har sina former efter fondens arkitektur. Det halvcirkelformade glaset går igen i kyrkorummets fönster. Så skall budskapet om det förblivande, seger över döden, från gudstjänsbesöket söka sig ut i den vardagsmiljö där vi alla lever.
Text: Rune Lundqvist
Konstnär: Stig Carlsson, Nyhamnsläge
Det mesta som händer i Centrumkyrkan kan du läsa om i tidningen Gemenskap, som utkommer med fyra nummer varje år.
Sex församlingar har blivit en
Tabernaklet
Norrköpings baptistförsamling lät bygga Tabernaklet på Kungsgatan 26.
Kyrkan invigdes den 18 december 1887
Adelfia
Medlemmar ur Norrköpings Första Baptistförsamling bildade i mars 1911 Norrköpings Andra Baptistförsamlingen.
1928 stod kyrkan vid S:t Persgatan klar och fick namnet Adelfia.
1974 slogs baptist-församlingarna i Tabernaklet och Adelfia samman och 1981 flyttade baptisterna samman till den gamla men nyrenoverade Adelfiakyrkan vid S:t Persgatan och den första gudstjänsten i den nyrenoverade kyrkan hölls 22 november 1981.
Immanuelskyrkan
Svenska Missionsförbundet byggde Immanuelskyrkan på G:a Rådstugugatan.
Den invigdes den 28 december 1884.
1956 ersattes denna kyrka av av den nya Immanuelskyrkan vid Södra Promenaden.
Nya Immanuelskyrkan
Immanuelskyrkan är en kyrkobyggnad på Södra Promenaden i Norrköping, Sverige, uppförd på uppdrag av Immanuelskyrkans församling och invigd 1956. Arkitekt var Sten Carlquist och byggkostnaden 1,5 miljoner kronor.
Immanuelskyrkans församling verkade i kyrkan till den 12 mars 2023, då församlingen upphörde och kvarvarande medlemar valde att överflyttning till andra Equmeniakyrkor och samfund.
Kyrkan är numera hemvist för Korskyrkan och Vineyard.
Bethel
Norra Metodistförsamlingen, Prästgatan 20-22, invigd 13/10 1878 (Lilla Sändebud nr 21/1878).
Kallades efter ombyggnad 1939 Bethelkyrkan.
Metodistförsamlingarna i Bethel och Salem gick samman 1970.
Kyrkan såldes och revs p g a stadsplaneändring 1974. Sista gudstjänsterna hölls påskhelgen 1974.
Salem
Södra Metodistförsamlingen, Bredgatan 15, först hyrd under några år före inköpet. Den invigdes 1 oktober 1897 (Svenska Sändebud nr 44/1897).
Sista gudstjänsten hölls andra advent 2010.
2011 såldes fastigheten till ordensällskapet W:6.